Memur adayları kamu kurum ve kuruluşlarına yerleşmek için tercih yaparken zorlanmakta ve kararsızlığa düşmekteler. "Türkiye'nin neresi olursa olsun bir an önce yerleşeyim" diye mail gönderen okurlarımızın sayısı oldukça fazla. Bugün tercih yapmakta olan kararsız memur adayları için nelere dikkat etmeleri konusunda biraz ipucu vermek istiyorum.
Nasıl tercihte bulunayım?
Tercih yapacak adayların puanı iyi ise ve yerleşme imkanı yüksekse göz önünde bulunduracağı hususlar konusunda bilgi verelim... Bu şekilde olan memur adaylarının öncelikle tercih edecekleri iller konusunda karar vermesi gerekir. Puanınız yüksekse bulunduğunuz il veya yaşamını sürdürmek istediğiniz ili düşünerek tercih yapmanızda fayda var. Oturduğunuz yer dışındaki illere tercih yaptığınızda o yerlere gerçekten gidecek misiniz? Gitmeyecekseniz tercihte bulunmayın.
Maaşlarına bakabilirsiniz...
Tercih yaparken il dışında da kurumun olanaklarına mali ve sosyal haklarına bakabilirsiniz. Bu durumda ücreti ve sosyal imkanları daha iyi olan kurumları ilk tercihlere yazabilirsiniz. Örneğin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu gibi...
Nakil olanağına da inceleyebilirsiniz
KPSS-2009/6 tercih kılavuzunda, yaşamak istediğiniz il veya görev yapmak istediğiniz kurum ve kuruluşa ait durumunuza uygun başvurabileceğiniz bir kadro yoksa kılavuzda yer alan başka illerdeki kadroları tercih edeceksiniz. Ancak bu tercihleri yaparken kılavuzda yer alan kurumların nakil imkanlarını iyi araştırmanız gerekir. Belediyelerde, üniversitelerde ve bazı KİT'lerde nakil imkanı oldukça kısıtlıdır. Bu durumda tüm ülkede örgütlenmesi bulunan bakanlık, başkanlık ve genel müdürlük bünyesinde yer alan kurum ve kuruluşları tercih edebilirsiniz Bu takdirde daha sonra istediğiniz ile kurum içi nakil yapma olanağınız mümkün olabilir.
Öncelikle kendi hizmet sınıfınızı tercih edin
Memur adayları öncelikle kendi hizmet sınıfını tercih etmeliler. Çünkü atandıktan sonra bitirdiği öğrenim nedeniyle ihraz ettiği unvanlı kadrolara atanmak istediğinde karşısına sınav mekanizması çıkmakta. Örneğin sağlıkla ilgili okul mezunları, düz memur kadrolarını tercih ederse sonra kendi görevlerine ait kadrolara atanabilmek için atandığı kurumda durumuna uygun bir kadronun olması ve kadro varsa da açılacak unvan değişikliği sınavına girmesi gerekmektedir.
Tercihte nelere dikkat etmeli?
Tercih yaparken öncelikle genel nitelikli (3001, 4001) yerler yerine kendi öğrenim dalı talep edilen (mühendis, tekniker, hemşire vb.) kadrolar yazılmalıdır. Sonra sertifika, bonservis, ehliyet, İngilizce gibi adayın sahip olduğu niteliklere uygun kadrolar yazılmalı son olarak da genel kodların olduğu kadrolar tercihler arasına alınmalıdır.
Tercihlerin püf noktası
Doğu ve güneydoğu bölgesinde yer alan kadro ve pozisyonlar kimsenin tercih etmeyeceği düşüncesiyle öncelikli tercih nedenlerindendir. Doğudaki kadro ve pozisyonların taban puanı yükselmekte batıda ise bazı kadro ve pozisyonların taban puanları düşük kalmaktadır. Bu nedenle memurların tercihlerini ülke geneline serpiştirmesi yararlıdır.
Aranılan bölüm koşullarına dikkat
Tercih kılavuzunda ilan edilen kadroların karşısında yer alan nitelik kodunda mezun olduğunuz bölümün kodu yoksa tercihte bulunmayın. Eğer mezun olduğunuz bölümün kılavuzda ilan edilen bölümlere denk olduğuna dair YÖK'ten bir yazı almanız halinde tercih işlemlerinde bulunmanız ve ilgili kurumlarca atamanız yapılır. Tercih yaptığınız yere daha yüksek bir aday başvurursa sizinki boşa çıkar.
Bazı memur adayları, KPSS-2009/6 tercih kılavuzunda bulunan kavramların ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyor.
Kadro ve pozisyon
Kılavuzda yer alan kadro ifadesi, memur olarak görev yapacakların istihdamını tanımlamak için kullanılan bir kavramdır. Pozisyon ifadesi ise KİT'lerdeki sözleşmeli personel istihdam şeklini belirtmek için kullanılan bir kavram. Tercih kılavuzunda derece kısmının boş bırakıldığı kadrolar sözleşmeli personel pozisyonlarıdır.
Dereceler tercih yaparken önemli mi?
KPSS-2009/6 tercih kılavuzunda kadro unvanlarının karşısında yer alan dereceler Devlet Memurları Kanunu'nda memuriyete girişte belirlenen dereceler olup, tercihte bulunacak adaylar için hiç bir önemi bulunmamaktadır.
'Taşra' ve 'merkez'
Tercih kılavuzunda ilan edilen kadro veya pozisyonlarda kadro unvanı bölümünün yanında "taşra" ve "merkez"gibi ifadeler yer almaktadır. "Merkez" kelimesi kamu hizmetinin yürütülmesinde kadro unvanının bulunduğu bakanlık, genel müdürlük, müsteşarlık ve rektörlük gibi kamu kurumları ve kuruluşların bulunduğu yerleri ifade eder. Kamu kurum ve kuruluşun merkezinin bulunduğu yer dışındaki diğer yerlerde bulunan yerler ise "taşra" diye adlandırılır. Örneğin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Ankara'daki bakanlık birimi merkez; Kayseri ilinde yer alan Tarım ve Köy İşleri İl Müdürlüğü ise taşra teşkilatını oluşturur. Ankara İl Tarım ve Köy İşleri Müdürlüğü de 'taşra'yı ifade eder. "
Sınıf" ifadesi ne demek.... "
Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre ayrılmış olunması" şeklinde tanımlanabilmektedir. Elinizdeki tercih kılavuzunda yer alan kadrolar için sınıfların açıklaması ise şöyle:
GİH: Genel İdare Hizmetleri Sınıfı...
TH: Teknik Hizmetler Sınıfı...
SH: Sağlık Hizmetleri Sınıfı...
DH: Din Hizmetleri Sınıfı
YH: Yardımcı Hizmetler Sınıfı Tercih yapmak istediğiniz kadro ve pozisyonları belirleyiniz ve 15'i geçmemek üzere istek sıranıza göre yazınız. Memur adaylarının tercih listelerinde yer alan kadro ve pozisyonların 1. veya 13. sırada yazılması yerleştirmede önemli değildir.
İstediğiniz yeri üste yazın
Tercihleriniz içerisinde en çok gitmek istediğiniz yeri en üste yazın. Yerleştirme işlemleri şöyle yapılmakta: Yerleştirme işleminde adaylar puanlarına ve tercih sıralarına bakılmak suretiyle kadro ve pozisyonlara yerleştirilmekte... Daha yüksek puanlı adaylar yerleştiği için birinci tercihine yerleşemeyen bir aday ikinci tercihine, ikinci tercihine yerleşemeyen aday üçüncü tercihine yerleştirilmeye çalışılacak, yerleştirme işlemi bu şekilde devam etmektedir... Bir adayın son tercihine daha yüksek puanlı adaylardan biri yerleştirildiği takdirde bu aday herhangi bir kadro veya pozisyona yerleşememiş olacaktır.
KPSS-2009/6 tercih kılavuzunda sınıf bölümü boş bırakılan ve dereceler kısmında ise (0) yazan pozisyonlar kamu iktisadi teşekküllerine ait II sayılı cetvele tabi sözleşmeli personel pozisyonlardır. Sözleşmeli pozisyonların derece ve kademeleri bulunmaz. Sözleşmeli personel de aynen memurlukta olduğu gibi güvencelidir. Kamu kurum ve kuruluşları keyfi olarak sözleşmeleri feshedemez.. Sözleşmeli personelin mevzuat hükümlerinin düzenlendiği 399 sayılı kanun hükmünde kararnamedeki feshetmeye ilişkin şartlar gerçekleşirse sözleşmeli personelin sözleşmeleri feshedilir. Benzer koşullar memurlukta da bulunur.
Ücreti daha yüksek
Sözleşmeli personelin ücretleri memur kadrolarına göre daha yüksektir. Sözleşmeli personel kendi görev yaptığı KİT'de iller arasında yer değiştirebilir.
Kadroya naklen geçemez
Sözleşmeli personel olarak atanan personel eğer geçmişinde daha önce memuriyet hizmeti yoksa ilerki yıllarda diğer kamu kurum ve kuruluşların memur kadrosuna naklen geçemez. Sözleşmeli personel istifa ederse sadece KİT'lerdeki sözleşmeli personel pozisyonlarına açıktan atama yoluyla geriye dönebilmektedir.
4/C'LİLERİN TERCİHİ
Özelleştirme mağduru olarak 657 sayılı devlet memurları kanunun 4/C maddesine göre geçici personel olarak atananlar KPSS-2009/6 tercihi ile memurluğa atanabilir mi? 4/C'li olarak görev yapmanız tercihte bulunmanıza engel değil. Eğer geçerli bir KPSS puanınız varsa ÖSYM Başkanlığı'nca ilan edilen KPSS-2009/6 tercih kılavuzunda yer alan kadro ve pozisyonlardan niteliklerinize uygun olanlara başvuruda bulunmanız mümkün.
Kekeme aday, memur olabilir mi?
657 sayılı kanunun 48/A7 maddesince sağlık durumunu belgeleyen kekeme adayın ilan edilen kadro ve pozisyonlara atanmasına bir engel bulunmamaktadır.
ATAMANIN YAPILDIĞI İLİN DEĞİŞTİRİLMESİ MÜMKÜN MÜ?
ÖSYM tarafından yerleştirilmem durumunda atamamın yapıldığı ilin ilgili kurumca değiştirilmesi mümkün mü? Tercih kılavuzunda yer alan kadro ve pozisyonlar, kurumların ihtiyaç talepleri çerçevesinde ilan edilmiştir. Adayların ÖSYM tarafından yerleştirilmesi durumunda ilgili artık devlet memuru yada sözleşmeli personeldir. İlgili göreve başladıktan sonra kurum içinde yer değişiklikleri ilgili kamu kurumunun ilgili mevzuatı ve hizmet ihtiyacı çerçevesinde kamu kurumunun takdir yetkisi içinde bulunmaktadır.
Trabzon'da oturuyorum. Eşim üniversitede memur olarak çalışıyor. KPSS-2009/6 tercih kılavuzunda yer alan kadrolardan Trabzon dışındaki belediye veya üniversiteleri yazarsam eş durumundan Trabzon'a nasıl gelebilirim. Rumuz: Memur
Belediye ve üniversitelere yönelik tercih yaparken durumunuzu iyice gözden geçirmeniz gerekir. Kılavuzda Trabzon ilinde yer alan kadro ve pozisyonları tercih edin. Trabzon dışındaki bir yeri tercih edecekseniz ailenizle birlikte değerlendirin. Trabzon dışında yer alan başka illerdeki bir üniversiteyi tercih edip yerleşmeniz durumunda eş durumundan dönmeniz mümkün olmaz.
Adaylık eğitimine tabi tutulduktan sonra
Göreve başladığınız üniversitede en az 1 yıl, en fazla 2 yıl süren adaylık eğitimine tabi tutulacak ve bundan sonra asli memur olarak atanacaksınız. Daha sonra Trabzon'da bulunan bir kamu kurumuna ya da eşinizin çalıştığı üniversiteye naklen gelmeniz mümkün. Tabi ki atandığınız kurumun izin vermesi şartıyla. Ya da eşiniz Trabzon'dan ayrılacak. Atandığınız üniversiteye veya kuruma naklen gelecek. Bu yüzden tercih yaparken bu hususları gözden geçirin.
Taşra teşkilatı olan kurumları tercih edin
Eşleri kamuda çalışan memur adaylarının tercihlerini başka illerden yaparken eşinin çalıştığı ilde teşkilatı olan kamu kurumlarını tercih etmelerinin uygun olacağını düşünüyorum.
Özürlü adaylar tercihte bulunabilir mi?
Özürlü adayların, KPSS-2009/6 tercih kılavuzundaki boş kadro ve pozisyonları tercih etmeleri gerekir. Sözkonusu kadro ve pozisyon için aranılan şartları taşımaları ve fiilen görev yapabilecekleri kadroları tercih etmeleri halinde bunu yapabileceklerini sağlık kurulu raporuyla belgelemeliler... Bu şartları yerine getirdikleri takdirde atama teklifinin yapıldığı kurum tarafından atanmaları mümkün olur.
Askerlikten muaf olanlar tercihte bulunabilir mi?
Askerlikten muaf memur adayları tercihte bulunabilir. Atanacağınız kadro ve pozisyon için yerleştirme kılavuzunda aranan şartları taşımanız kaydıyla görevin yapılabileceğine engel sağlık sorunu olmaması halinde yerleştirme için tercihte bulunabilirler.
Şoför kadrosuna başvuracaklar dikkat!
Şoför kadrosuna başvuracaksanız kulağınızı bize verin. Tercih kılavuzunda başvuru şartları arasında "B sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak" niteliği aranan kadroları, "C", "D", "E" ve "G" sınıfı sürücü belgesi sahibi olanlar da tercih edebilecekler. Bu yüzden tercihlerinizi dikkatli yapın.
Takvim
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, 2010'daki Kamu Personel Sınavı'nın tarihini açıkladı.
Yazıcı, lisans mezunlarının sınavının 10-11 Temmuz'da, ortaöğretim mezunlarının sınavının ise 26 Eylül 2010'da yapılacağını ifade etti
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen yorumlarınızda genel kurallara uyunuz. Teşekkürler...